MetaSlider vtičnik, od namestitve do uporabe

MetaSlider je eden izmed najpopularnejših WordPress vtičnikov za umestitev drsnikov na spletno stran, čemur botruje predvsem enostavna uporaba, moderen videz in brezplačna osnovna verzija. Vtičnik nudi precejšnje število nastavitev, ki jih je možno prilagajati lastnim željam. Celoten postopek od namestitve do uporabe smo za vas opisali v tem članku.

1. Namestitev vtičnika

Vtičnik MetaSlider lahko zelo enostavno namestite kar znotraj vaše WordPress spletne strani. Po prijavi v WordPress nadzorno ploščo poiščite menijsko postavko Vtičniki in nato možnost Dodaj.

Odpre se vam stran za dodajanje vtičnikov, kjer na desni strani v iskalnik vpišete “metaslider” in pri izbranem vtičniku kliknete na gumb “Namesti zdaj” ter nato “Aktiviraj”.

2. Uporaba vtičnika

Vtičnik najdete v osnovnem meniju, ime menijske postavke je enako imenu vtičnika – MetaSlider.

Izdelovalci vtičnika so poskrbeli za kar najbolj preprost začetek uporabe, saj ima MetaSlider vgrajen sistem za pomoč, ki vam pomaga pri ustvarjanju prvega drsnika.

Za kreiranje drsnika torej v prvem koraku kliknete na gumb “Add Slide”.

V naslednjem koraku iz predstavnostne knjižice izberete sliko, ki jo želite uporabljati v drsniku in kliknete na gumb “Add to slideshow”. Če slika še ni naložena na WordPress, jo lahko naložite s svoje naprave s klikom na gumb “Naloži datoteke”.

Po istem postopku dodate še preostale slike. Slikam lahko naknadno s “povleci in spusti” (drag and drop) metodo spreminjate vrstni red in tudi urejate njihov naslov (caption) ali SEO nastavitve.

Dodatne nastavitve

Vtičnik vam ponuja dodatne možnosti nastavitev in prilagoditev izgleda vašim željam. V brezplačni različici so možnosti sicer omejene, vendar dovoljšne za uporabo.

Nastavitve najdete na desni strani vašega drsnika:

  • Spremenite lahko tip drsnika, kjer so na voljo 4 različice, pri vsakem pa lahko urejate še dodatne nastavitve. Predlagamo vam, da najdete vam najljubšo možnost tako, da vse oblike preverite s pomočjo gumba “Preview”.

  • Na voljo so vam tudi dodatne teme drsnika, kjer lahko izbirate med prednameščenimi izgledi ali pa dodajate t.i. custom teme.
  • V zadnjem okencu boste našli napredne nastavitve, kjer vam je na voljo vrsta možnosti za prilagoditev vašega drsnika.

Dodajanje drsnika na spletno stran

Drsnik lahko na spletno stran dodate na več načinov. Če želite drsnik vključiti v WordPress članek ali stran, je najpreprostejši način kar preko urejevalnika besedila, kjer boste našli gumb “Add slider”.

Drsnik lahko v spletno stran umestite tudi preko gradnikov (widgets). Gradnike najdete v menijski postavki “Videz” > “Gradniki”.

Na levem delu strani boste našli razpoložljive gradnike, med katerimi je tudi MetaSlider. Ta gradnik primete in ga povlečete na položaj, kjer želite, da je objavljen.

Na ta način se bo drsnik prikazoval na vseh straneh, kjer je gradnik objavljen.

Če bi radi drsnik dodali v datoteke vaše teme, boste na osnovni strani vtičnika našli povezavo, ki jo prilepite na ustrezno mesto v ustrezno datoteko. Pozor! To opcijo priporočamo le uporabnikom, ki vedo kaj delajo, saj lahko v nasprotnem primeru pokvarite datoteke vaše teme.

3. Prednosti in slabosti

Vsekakor je MetaSlider vtičnik izjemno preprost za uporabo, kar je tudi njegova največja prednost. Moderen izgled in številne nastavitve bodo zadostile potrebam povprečnega uporabnika, za zahtevnejše uporabnike pa bo vtičnik nekoliko preveč okrnjen. Brezplačna verzija namreč ne omogoča vnos video vsebin v drsnik, prav tako ni na voljo dodajanje besedila čez sliko.

Toda vse te funkcije (in še dodatne) so omogočene v plačljivi verziji, ki je na voljo po precej dostopni ceni.

Potrebujete pomoč pri nastavitvi vtičnika?

Čeprav je namestitev vtičnika Metaslider zelo enostavna, je nekatere nastavitve bolje prepustiti WordPress strokovnjaku. Pri ureditvi vam lahko pomaga tudi ekipa Domence. Preverite storitve, ki jih nudimo za naše stranke, ali pa nam pišite za več informacij.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja