Kateri poštni odjemalec izbrati?

Imate podjetje z več zaposlenimi ali izbirate program za zasebno uporabo? Izbira e-mail odjemalca je pomembnejša, kot se vam morda zdi in je odvisna od tega, kaj potrebujete. Cilj vsakega uporabnika je, da s poštnim odjemalcem tudi na dolgi rok ne bo imel težav, da ga bo z lahkoto uporabljal tudi najmanj vešč uporabnik, pri tem pa ne bo trpela varnost ali kakovost dela.

Za lažjo izbiro smo pripravili kratek pregled najbolj priljubljenih odjemalcev ter pri vsakem zapisali njegove prednosti in slabosti.

Outlook

Je verjetno že več kot desetletje najbolj priljubljen poštni odjemalec, predvsem v podjetjih. Program je prepost za uporabo in nudi enostaven vmesnik za pošiljanje sporočil, pregledno spremljanje prejetih sporočil ter visoko funkcionalen filter. Za uporabo tega programa boste potrebovali licenco za uporabo Microsoft Office programov, program torej ni brezplačen, kar bi lahko zapisali kot njegovo slabo lastnost.

Thunderbird

Thunderbird je za razliko od Outlooka brezplačen program, oba pa imata zelo podobne funkcionalnosti. Thunderbirdov izgled je morda malce zastarel, vendar ima odličen iskalnik in je preprost za uporabo s čimer bo zadovoljil potrebe večine uporabnikov. Njegova glavna prednost je že prej omenjena brezplačnost.

Gmail

Gmail v osnovi ni odjemalec, pač pa ponudnik e-pošte. Na seznam smo ga uvrstili, ker ga je mogoče uporabiti tudi kot odjemalec za e-mail na vaši lastni domeni.

Tako kot Thunderbird je tudi Gmail brezplačen za uporabo, vendar do njega na računalniku dostopamo preko brskalnika in ne v obliki programa, ki bi bil nameščen v napravi. Dostopanje preko brskalnika ima tudi svoje prednosti, saj se lahko v isti račun prijavite kjerkoli že ste. Aplikacija je urejena za tablice in telefone, ki se priročno sinhronizira z istim računom, do katerega dostopate preko brskalnika. Slaba stran Gmaila je v tem, da podatke, zbrane iz vaših sporočil, uporabi za prikazovanje oglasov. Oglase lahko kljub temu odstranite z raznimi Ad Blocker dodatki, prav tako lahko izklopite dodatne zavihke za Promocije.

Mac Mail

Kot že ime pove je Mac Mail aplikacija, ki je namenjena lastnikom Mac računalnikov in deluje zgolj na operacijskem sistemu MacOS. Je primarna aplikacija, ki se na tovrstnih napravah uporablja, na voljo pa je tudi različica za tablice iPad in mobilne naprave iPhone. Program je preprost za uporabo, vendar pa se zna zgoditi, da bodo uporabniki imeli nekaj težav pri vpisu nastavitev novega računa. Po naših izkušnjah (oziroma izkušnjah naših strank) lahko pride ob posodobitvi aplikacije ali MacOS sistema do težav, ko se prej vpisane nastavitve pobrišejo ali nadomestijo s sistemskimi.

Še bolj pomembne so prave nastavitve e-mail predala

Vsakega od odjemalcev boste morali najprej nastaviti, da bo lahko prejemal in pošiljal sporočila iz vašega e-mail naslova. Nastavitve predala so zato prav tako pomembne kot sama izbira programa.

Priporočamo uporabo protokola IMAP, ki vam omogoča dostop do sporočil iz različnih naprav (npr. računalnika in mobilne naprave). Pri vzpostavitvi predala pa si lahko pomagate z našim pomočnikom.

Še nimate svojega e-mail predala ali pa iščete ponudnika, ki vam bo pomagal izbrati najboljši paket za vaše potrebe? Preverite ugodne pakete e-mail gostovanja >>>

 1. Hvala lepa ga. Nadja Žlender,
  S Thunderbirdom sem sicer zelo zadovoljen. Omogoča mi izdelavo grafične podloge za email portal in še marsikaj drugega. Praktično je edina teževa SPAM. Filter je sicer uporaben, ampak samo pri “stalnih” e-poštah. Ko pa pošiljatelj sproti generira nove mail-naslove, je kriza. Še posebej ko je vsebina prileljena kot iamage in se nimaš kam prijeti. Poskušal sem marsikaj, ma mi je idej zmanjkalo.
  Še bolj pa me čudi to. Od kje in kako pridejo do mojih poštnih naslovov? Zgodilo se je tudi to, da sem v moji nadzorni plošči “domenca.com” kreiral nov elektronski naslov. In ne da bi ga niti enkrat “zagnal”, sem isto popoldne dobil nanj svežo SPAM pošto… Le kje ga je lahko staknil?
  Če imate kakšno idejo o tej rešitvi, bi vam bil neskončno hvaležen.
  Imejte se lepo Nadja, in ne delajte si skrbi na zalogo.
  Fidele Vergan – zelo zadovoljen z “domenca.com”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja