Zakaj smo prestavljali 48.000 spletnih mest?

Danes bi z vami spregovoril o ambicioznem cilju, ki smo si ga pri Domenci zastavili v letu 2020.

Z ekipo smo se namreč dogovorili, da našim strankam zagotovimo še hitrejše delovanje njihovih spletnih strani in za to je potrebna celotna prenova infrastrukture strežnikov…

To pomeni, da mora 48.000 spletnih mest še vedno vsako minuto delovati popolno, medtem ko mi »čaramo« v ozadju.

*Ja… Ta projekt ni mačji kašelj tudi za ekipo z več kot 21-letnimi izkušnjami.

A še preden vam povem, če je bil cilj uresničen, bi se dotaknil ene stvari…

Zakaj je hitrost delovanja spletne strani sploh pomembna?

Obiskovalci spletnih strani in spletnih trgovin pričakujejo, da se stran odpre kot bi mignil. Dokazano je, da že 1 sekundo hitreje naložena spletna stran poviša konverzijo nakupov za kar 7%.

Poleg tega pa ima hitrejše strani raje tudi stric Google. V rezultatih iskalnikov bodo tako spletne strani, ki se odpirajo manj časa kot ostale, uvrščene višje na seznamu rezultatov.

Skratka… hitrejša spletna stran pomeni več obiskovalcev in hkrati več nakupov. Prav zato je ključno, da za gostovanje svoje spletne strani izberete najboljšega ponudnika.

*Na področju spletnega gostovanja v Sloveniji je Domenca že 21 let številka ena. Kot največji ponudnik z več kot 28.000 strankami, vedno iščemo nove načine, da ponudimo še bolj kvalitetne storitve.

Naslednji ključen dejavnik pri izbiri ponudnika gostovanj pa je…

Izbira strojne opreme…

Naša ekipa sistemskih administratorjev je pred to drzno potezo pretehtala in stestirala kopico različnih tehničnih rešitev. Na koncu se je za shranjevanje podatkov odločila za IBM diskovno polje z NVMe SSD diski, ki združujejo izredne hitrosti flash pomnilnikov z najhitrejšim standardom povezave.

Diskovno polje uporablja nadzorne sisteme z umetno inteligenco, ki predvidijo potencialne težave še preden se pojavijo. Po zagotovilih IBM je dosegljivost diskovnega polja tako kar 99,9999% (“six nines”).

Glede na to, da je hitrost nalaganja spletnih strani ključna, so bili NVMe SSD strežniki edina smiselna izbira za doseganje maksimalnih hitrosti prenosa podatkov.

Veliko ponudnikov gostovanja uporablja zgolj SSD pospešene strežnike (SSD diski se v tem primeru uporabljajo samo za predpomnilnik) ali strežnike z navadnimi SSD diski.

Pri Domenci pa stavimo samo na najboljše. Ravno zato vse stranke s paketi neomejenega, reseller, E-mail in Hiper gostovanja gostujete na najhitrejših NVMe SSD diskih, ki jih je možno dobiti na trgu.

IBM diskovno polje smo povezali s strežniki (hardware nodes) z Intel Xeon Gold procesorji s frekvencami do 4,1 GHz.

Tako smo vzpostavili lasten oblak, ki uporablja IBM NVMe SSD diskovno polje, povezava med strežniki in diskovnim poljem pa poteka preko optičnih vlaken v 16 gigabitnem SAN omrežju.

Oblak je zasnovan tako, da ga lahko enostavno povečujemo in dodajamo nove strežniške in diskovne kapacitete.

To nam omogoča, da lahko v primeru okvare enega izmed strežnikov takoj aktiviramo drugega, ki prevzame delovanje okvarjenega strežnika.

Tretja zelo pomembna stvar pa je…

Povezljivost…

Tudi najhitrejši strežniki so omejeni s hitrostjo internetne povezave, zato je ključnega pomena, da so v internet povezani prek čim hitrejših linij.

Domenca strežniki so locirani v Ljubljani in imajo neposredno 10 gigabitno povezavo s slovenskim vozliščem SIX, na katerega se povezujejo vsi večji slovenski ponudniki dostopa do interneta.

To nam omogoča, da imajo naši strežniki tudi več kot 3x hitrejše odzivne čase samo na osnovi internetne povezave, kot ostali Evropski strežniki.

*Da razlike izven Evrope sploh ne omenjamo.

Ker smo slovenski ponudnik gostovanja, večina naših strank seveda prihaja iz Slovenije, a so naši strežniki tudi v tujino povezani z 2 gigabitno povezavo, ki tujim obiskovalcem omogoča bliskovit dostop do spletnih strani naših strank.

Četrta zelo pomembna točka pri izbiri ponudnika pa je…

Podatkovni center in učinkovitost…

Če na hitro pogledamo samo tehnične lastnosti produkcijskega ekosistema…

  • Število fizičnih strežnikov: 50 strežnikov
  • Procesorska moč: 1.800 CPU jeder
  • Količina spomina (RAM): 11 TB
  • Prostor: 180 TB

Tehnične lastnosti sistema za varnostne kopije:

  • Prostor: 225 TB
  • Število fizičnih strežnikov: 6 strežnikov

Z investicijami v novejše strežnike in diskovna polja ter redno zamenjavo starejših strežnikov skrbimo za nižjo in bolj učinkovito porabo električne energije.

V lanskem letu smo v celoti zamenjali SAS diske v lokalnih diskovnih poljih z SSD diski. SATA diske (starejša tehnologija vrtečih se diskov) imamo nameščene le še v 5%  naših strežnikov (večinoma gre za varnostne kopije), vse ostalo pa predstavljajo hitrejši in energetsko bolj učinkoviti SSD diski.

Ko pa smo že tukaj, naj povem še to…

Varnostne kopije (backupi)…

Pomemben del zagotavljanja spletnega gostovanja so tudi varnostne kopije. To je lastnost gostovanja, ki jo marsikdo spregleda, a je v primeru, ko gre kaj narobe, kritična.

Verjetno se boste čudili, a še vedno obstajajo ponudniki gostovanja, ki varnostne kopije shranjujejo v istem podatkovnem centru kot strežnike, ki so vir podatkov, ali celo na istem strežniku. Pred nekaj tedni smo lahko v novicah brali, kako je tujemu ponudniku gostovanja zgorel podatkovni center in lahko si predstavljate, kaj pomeni, če so tudi varnostne kopije shranjene na istem mestu.

Pri Domenci se zavedamo pomembnosti varnostnih kopij, zato smo pomislili tudi na najslabši scenarij. Naše varnostne kopije se shranjujejo v oddaljeni lokaciji v podatkovnem centru v Zagrebu.

To pomeni, da bodo vaši podatki na varnem tudi v primeru, ko bi prišlo do obsežnejšega nepredvidenega dogodka.

Podatkovna centra v Ljubljani in Zagrebu sta povezana z 2 gigabitno povezavo, ki poskrbi, da je obnova podatkov takrat, ko jo potrebujete, izvedena čim hitreje.

In pa še zadnje vprašanje danes…

Kdo upravlja z vašimi strežniki (ekipa)?

Domenca je od leta 2015 del mednarodne skupine, ki spletno gostovanje ponuja v 5 državah (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Švica in Italija). Skupina sistemskih administratorjev zagotavlja 24/7 nadzor nad več kot 1.300 (virtualnimi) strežniki v 5 državah.

Vodstvo in večji del ekipe sistemskih administratorjev se nahaja v Sloveniji.

Tukaj pa skrbimo tudi za redno dodatno izobraževanje naših članov ekipe sistemske administracije. Eden izmed članov naše ekipe je tako letos uspešno opravil usposabljanje na Cisco CCNP Akademiji. S tem pa smo nadgradili poznavanje mrežnih tehnologij in tako drastično dvignili možnosti za še bolj optimalno delovanje.

Tako…

Pa smo prišli do konca tega zapisa.

In ne – nisem pozabil. Dolžan sem vam še odgovor na vprašanje o našemu cilju.

Cilj o prenosu strežnikov je bil uspešno uresničen. Sicer smo ga dosegli »šele« letos marca (s trimesečno zamudo), a saj veste kako pravijo…

Bolje pozno, kot nikoli. 🙂

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja