Ali je hitrost spletne strani res tako pomembna?

Če ste nekdo, ki ima v lasti spletno stran ali o njej še razmišlja, potem verjamem, da ste o pomembnosti njene hitrosti marsikaj slišali.

Mogoče ste v preteklosti na izboljšavi samega delovanja spletne strani že delali…

Ali pa vam je le-ta tema popolna neznanka.

V vsakem primeru vam zna tale vsebina priti prav, saj vam bomo podali 3 konkretne namige za “pospešek” spletne strani.

Preden pa pridemo do tja, si dajmo najprej pogledati, kako pomembna dejansko je hitra spletna stran.

Kot navaja cloudflare.com lahko 1 sekunda zamika pri nalaganju spletne strani poslabša spletno konverzijo za 7%. 

Posledično vas tudi ta 1 sekunda prikrajša za 11% manj obiska spletne strani ter ustvari 16% več nezadovoljstva v očeh obiskovalcev.

Povrh vsega pa vas Google lahko kaznuje zaradi počasnega nalaganja strani ter uvrsti na nižje položaje rezultatov v Google brskalniku, kar vam na dolgi rok še dodatno škodi.

A dovolj o problemih.

Poglejmo si raje….

3 glavne rešitev za boljše delovanje spletne strani…

#1: Velikost naloženih datotek…

Velikost naloženih datotek zagotovo upočasni nalaganje vaše spletne strani.

Naš najbolj enostaven predlog je, da na spletno stran nalagate slike, ki imajo maksimalno velikost 1200px. Prav tako vam svetujemo, da te slike pred nalaganjem na spletno stran zmanjšate tudi s pomočjo enega izmed brezplačnih spletnih orodij, kot je recimo TinyPng.

Pri optimizaciji slik za vašo spletno stran vam lahko pomaga tudi ekipa Domence, kjer pregleda stanje in opravi morebitne popravke do čim manjših datotek.

#2: Hitrost povezave strežnika…

Eden od pomembnih dejavnikov hitre spletne strani je prav čas trajanja iskanja DNS strežnika, ko nekdo v svoj brskalnik vtipka željen URL naslov.

DNS strežnik je tisti, ki ta URL prevede v IP naslov, ki označuje njegovo lokacijo v spletu.

Kaj sploh je DNS?

DNS ali sistem domenskih imen je bil uveden, da si lažje zapomnimo spletna imena npr. domenca.com, kot pa IP naslove npr. 193.77.28.90. Za prevode IP naslovov v spletne naslove (in obratno) skrbijo DNS (domenski) strežniki.

Čas, ki ga potrebuje ta korak, je odvisen od tega, kako hiter in poskočen je vaš DNS strežnik oziroma njegove privzete nastavitve.

Če imate DNS strežnik pri drugem uporabniku in teh številk ne poznate, vam pri Domenci z veseljem pomagamo in uredimo brezplačen test delovanja spletne strani (več o tem tukaj).

#3: Izberite pravo gostovanje za svoje potrebe…

Morda se to s prva ne zdi tako relevantno, ampak če se posvetimo malenkostim se hitro izkaže, da je tako.

Pogosto se zgodi, da se uporabniki spleta zatečejo k najcenejšem gostovanju, kar ni nič narobe.

Kar pa se običajno pozabi preveriti so dejanske specifikacije gostovanja in če je izbrano gostovanje primerno za specifičen primer.

Največkrat se zatakne pri gostovanjih z omejenim prostorom SSD diska, saj se kasneje izkaže, da je velikost diska premajhna in je potrebna konstantna nadgradnja.

Druga najbolj pogosta nevšečnost se pokaže v hitrosti samega gostovanja.

Zaradi teh dve najbolj pogostih problemov gostovanj pri Domenci ponujamo Neomejeno gostovanje, ki odpravi obe težavi na en mah.

Gostovanje smo dobesedno “od glave do pete” naredili neomejeno…

 • Neomejeno prostora na SSD diskih,
 • Neomejeno prometa,
 • Neomejeno število e-poštnih predalov.

S tem pa se lahko za vse večne čase poslovite nenapovedani nadgradnji, ki za seboj vedno potegnejo dodatne stroške.

Kaj pa hitrost spletne strani?

Za bliskovito hitrost spletne strani smo na osnovne strežnike dodali možnost nadgradnje tehnologije LiteSpeed, ki stran še dodatno pohitri.

LiteSpeed tehnologija se največkrat uporablja pri gostovanjih kot je Hiper gostovanje, ki je specifično za zelo obiskane spletne trgovine. Ravno te strani potrebujejo najboljšo možno tehnologijo, saj vsaka milisekunda šteje pri končni konverziji. 

Ali je LiteSpeed tehnologija res tako učinkovita?

Dobro vprašanje…

Pri Domenci smo naredili TEST hitrosti spletne strani z in brez LiteSpeed tehnologije ter dokazali, da lahko hitrost spletne strani izboljšate za celo 1 sekundo!

In ravno to LiteSpeed tehnologijo smo želeli ponuditi na vseh gostovanjih Domence, saj je izredna hitrost spletne strani ključna.

LiteSpeed tehnologijo smo namreč naredili dostopno vsem, saj do nje pridete z enostavno nadgradnjo k osnovnem paketu, ki vas stane samo 4,99 €.

Kaj to pomeni za vas…

Na primer: Osnovni se paket Hiper gostovanje z LiteSpeed tehnologijo začne pri ceni 17,25 €/mesec – vi pa skupno z osnovnim paketom S Neomejenega gostovanja dobile za le 6,24 €/mesec.

Z izbiro Neomejenega gostovanja in LiteSpeed nadgradnje (dodatek PLUS) dobite enega izmed najboljših kombinacij po neverjetno nizki ceni – samo 6,24 €/mesec.

Sedaj pa si poglejmo dejanske številke testa hitrosti spletne strani…

Kaj točno smo testirali?

Za test smo na paket spletnega gostovanja namestili spletno stran, ki jo poganja WordPress, ter spletno trgovino, ki jo poganja WooCommerce. V obeh primerih smo dodali še demo podatke (članki, izdelki, kategorije ipd.), zato da je bil test čim bolj podoben realnemu stanju. Obe spletni strani sta bili vzpostavljeni brez predpomnjenja ali drugih optimizacij. Skratka, stanje, ki za delovanje spletne strani ni idealno, a v praksi še vedno zelo pogosto.

Uporabili smo brezplačno oblikovno predlogo Ocean Press, na spletne strani uvozili besedila, slike in izdelke ter namestili in aktivirali nabor 13 najbolj pogosto uporabljenih vtičnikov:

 •     Akismet
 •     Contact Form 7
 •     Elementor
 •     Essential Addons For Elementor Lite
 •     Hello Dolly
 •     Jetpack
 •     Ocean Custom Sidebar
 •     Ocean Extra
 •     Ocean Social Sharing
 •     Templately
 •     UpdraftPlus
 •     WPForms Lite
 •     Yoast SEO

Delovanje obeh spletnih strani smo stestirali s pomočjo orodja GTmetrix z lokacije v Londonu. Če bi testiranje izvedli z lokacije, ki je bližje Sloveniji, bi bili rezultati oz. hitrost nalaganja višji, a ker je bil namen testa primerjava med različnimi tipi gostovanja, to ni imelo večjega vpliva na rezultate.

Kako je potekalo testiranje?

Spletne strani smo najprej testirali na naših paketih Neomejenega gostovanja (S, M in L), ki nudijo neomejeno prostora, delujejo na spletnem strežniku Apache in se tehnično med seboj razlikujejo po zmogljivostih sistemskih virov (število CPU jeder, količina pomnilnika in število sočasnih povezav).

Nato smo iste spletne strani preizkusili še na istih paketih Neomejenega gostovanja (S, M, L), ki so imeli še dodatek Plus, kar pomeni, da se kot spletni strežnik namesto Apache strežnika uporabi Litespeed strežnik.

… Dodatek Plus in s tem prehod na Litespeed spletni strežnik je možno dodati k vsakemu paketu Neomejenega gostovanja, kar prinese do 6-krat hitrejše nalaganje spletne strani.

Za obe spletni mesti smo po prehodu na dodatek Plus in posledično na Litespeed strežnik nastavili še predpomnjenje z vtičnikom LSCache za WordPress.

Kako so se odrezali naši paketi Neomejenega gostovanja?

Paket Neomejeni S

Na osnovnem paketu S (14,99 € za 1. leto) je klasična spletna stran (WordPress) brez urejenega predpomnjenja na GTMetrix testu dosegla performančno oceno D. Čas prvega odziva strani (TTFB) je znašal 1,8 sekunde, čas prikaza strani (Largest Contentful Paint oz. LCP) pa 2,8 sekunde.

Tudi spletna trgovina (WooCommerce) je na paketu S dosegla performančno oceno D, čas prvega odziva strani (TTFB) je znašal 0,7 sekunde, čas prikaza strani (LCP) pa 2,3 sekunde. To pomeni, da se je spletna trgovina naložila celo hitreje kot navadna spletna stran.

Paket Neomejeni M

Že pri prehodu na paket M (24,99 € za 1. leto) sta obe spletni strani zabeležili veliko boljše ocene.

Dodatni sistemski viri so pripomogli, da je na paketu M spletna stran (WordPress) dosegla performančno oceno C. Čas prikaza strani (LCP) je znašal 2,2 sekunde (0,6 sekunde hitreje kot pri paketu S).

Pri spletni trgovini (WooCommerce) na paketu M je GTMetrix podal oceno B (na paketu S ocena D), celotna spletna stran pa se je naložila (Fully Loaded Time oz. FLT) v 2,1 sekunde (na paketu S 3,0 sekunde).

Paket Neomejeni L

Pri paketih deljenega gostovanja na Apache strežnikih sta se obe testirani spletni strani performančno najbolje odrezali na paketu L. Pri WordPress spletni strani se je čas prikaza strani (LCP) še dodatno znižal na 1,8 sekunde (2,8 sekunde na paketu S in 2,2 sekundi na paketu M).

Tudi WooCommerce trgovina je na paketu L na GTmetrix testu zabeležila oceno B, pri čemer je bil čas celotnega nalaganja strani (FLT) 1,9 sekunde (na paketu S 3,0 sekunde, na paketu M 2,1 sekunde).

Vidimo, da bolj zmogljiva paketa M in L dokazano pohitrita delovanje strani, pri čemer je največji skok viden ob prehodu s paketa S na paket M, ki predstavlja najboljše razmerje med vrednostjo in ceno pri navadnih neomejenih paketih.

Prehod na Neomejene pakete z dodatkom PLUS…

V želji, da našim strankam zagotovimo najboljše zmogljivosti in najhitrejše nalaganje spletnih strani, smo na neomejenih paketih gostovanja omogočili še boljše zmogljivosti z izbiro dodatka Plus.

Dodatek Plus namreč pomeni, da spletno gostovanje vzpostavimo na spletnem strežniku Litespeed, ki še dodatno pohitri delovanje spletnih strani, tako da so opazne razlike v hitrosti delovanja vidne že na najmanjšem paketu S. Cena dodatka Plus znaša 4,99 € na mesec.

V nadaljevanju bomo pokazali, kakšna je razlika, ko na gostovanju vklopimo dodatek Plus in v WordPress-u in WooCommerce-u vklopimo še predpomnjenje z vtičnikom LSCache za WordPress.

Rezultati za Neomejeno gostovanje z dodatkom PLUS…

Paket Neomejeni S Plus

Iskreno povedano so rezultati GTMetrix testa presenetili tudi nas. Tako spletna stran (WordPress) kot spletna trgovina (WooCommerce) sta pristali v zelenih številkah in si prislužili najvišjo oceno : )

WordPress spletna stran je po vklopu in konfiguraciji vtičnika LSCache za prvi odziv (TTFB) rabila le 128 milisekund, čas celotnega nalaganja strani (FLT) pa je znašal samo 1,4 sekunde.

V primerjavi z navadnim paketom S se je na paketu S Plus čas prvega odziva (TTFB) znižal za skoraj 0,8 s, čas celotnega nalaganja strani (FLT) pa za kar 2,7 sekunde!

Čas prvega odziva (TTFB) je izrazito padel tudi pri WooCommerce spletni trgovini, kjer je znašal samo 0,156 milisekund, čas prikaza strani (LCP) pa 1,1 sekunde (1,2 sekunde hitreje).

Povzetek

Če ste pravilno spremljali zgornje rezultate, ste razbrali zelo jasno sporočilo…

Boljši kot je paket, hitreje se naloži spletna stran. Poleg tega pa dodatek Plus, ki gostovanje prestavi na Litespeed strežnik, še dodatno pohitri nalaganje spletne strani.

V primeru paketa S Plus, ki uporablja LiteSpeed tehnologijo, se spletna stran v celoti naloži (FLT) v pičle 1,4 sekunde, medtem ko je brez LiteSpeed tehnologije ta čas znašal 4,1 sekunde, kar se zagotovo pozna tako na uporabniški izkušnji… kot tudi na sami prodaji.

Če ste že 100% prepričani, da je ta LiteSpeed strežnik nekaj, kar morate imeti, potem si še danes izberite enega izmed naših najbolje prodajanih gostovanj z dodatkom plus oziroma si (v primeru, da ste aktivna spletna trgovina ali spletna stran z res veliko obiska) privoščite svojo Hiper gostovanje.

V primeru, da pa bi radi Domenco in svoje novo gostovanje zapeljali na brezplačno 30-dnevno testno “vožnjo” brez obveznosti in drobnega tiska, pa sledite navodilom na tej povezavi ali pa nam pišite na info@domenca.com oziroma nas pokličite na 04 58 35 444.

Podobni članki