Poceni gostovanje vas lahko drago stane

Verjetno ste že slišali za rek Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni in kdaj kupili kakšen poceni izdelek, ki se je kasneje izkazal za totalno zgrešeni nakup in stran vržen denar.

Podobno kot pri izdelkih, je poceni gostovanje lahko draga šola za vaš spletni posel. Pri tem ni važno, če ste spletni začetnik, ali napredni uporabnik.  Če želite preko spletne strani prodajati izdelke, predstaviti vašo storitveno dejavnost ali komunicirati s poslovnim e-mail naslovom, lahko takšno gostovanje prinese več škode kot koristi.

Ponudniki, ki se opirajo zgolj na najnižje cene, morajo namreč vseeno dosegati profitabilnost, kar pomeni, da nekje “morajo varčevati”. Praviloma se varčevanje prične pri kvaliteti strojne opreme, nadaljuje pa pri vseh procesih upravljanja s strežniki in strankami. Takšen spletni strežnik običajno ne dosega ustrezne hitrosti, dosegljivosti, zanesljivosti ali varnosti. Tega si ne želite, če na vaši spletni strani prodajate izdelke, nudite storitve ali prejemate povpraševanja. Ob izzivih z upravljanjem spletnega gostovanja je zelo pomembna tudi učinkovitost in dosegljivost podpornih agentov.

Poceni spletno gostovanje

Zaradi izjemno nizkih cen se je tudi že zgodilo, da je ponudnik poceni gostovanja “čez noč” izginil s trga, uporabniki pa so ostali brez svojih spletnih strani. Bi res zaradi evra ali nekaj evrov razlike na mesec želeli tvegati takšen scenarij?

Razmislite o tem na sledeč način:

 • Ali želite, da vam vaše spletno mesto ustvarja prihodke?
 • Ali ste vložili čas ali denar v svoje spletno mesto (ali blog)?
 • Ali bi daljši izpad ali izbris vaše spletne strani ime negativne posledice na vaš spletni posel in prihodke?
 • Bi želeli da vaša spletna stran deluje hitro, da posledično realizirate več nakupov, prejmete več povpraševanj ali klicev strank?

Če ste vsaj na nekaj zgornjih vprašanj odgovorili z DA, se vam bo kvalitetno in verjetno ne poceni gostovanje, povrnilo s hitrostjo spletne strani, zanesljivostjo in varnostjo. Za to je vredno porabiti nekaj več denarja…

Razblinimo mit, da je vsako spletno gostovanje enako

Kljub podobnim lastnostim paketov, zapisanih na spletnih straneh različnih ponudnikov gostovanja, povsod ne boste prejeli enako kvalitetne storitve, čeprav se na prvi pogled morda zdi tako. Pri izbiri gostovanja namreč ni dovolj samo razbrati količino prostora v gigabajtih ali “pogosto napihnjenih” RAM in CPU številk, saj to še zdaleč ni dovolj za dober spletni strežnik. Število vhodnih PHP procesov, I/O operacije, število jeder procesorja za MySQL in druge pomembne lastnosti, poceni ponudniki radi precej omejujejo. Vendar tudi to še ni vse, kar je potrebno vzeti v obzir pri nakupu gostovanja…

Da vam lažje prikažemo, kaj vse je potrebno zagotoviti za vrhunsko spletno gostovanje, smo spodaj strnili seznam pomembnih storitev in periodičnih opravil, ki od nas, kot ponudnika spletnega gostovanja, terjajo veliko dodatnega časa ali denarja. Hkrati pa so zelo pomembna ravno zaradi zagotavljanja hitrosti, varnosti in zanesljivosti strežnika, na katerem gostuje vaša pomembna spletna stran in e-pošta. Zaradi tega gostovanje ne more biti “poceni”.

Seznam ugodnosti pri Domenci, ki jih pri poceni gostovanju verjetno ne dobite (vendar bi jih morali imeti)

V spodnjem seznamu so v 3 sklopih navedena vsa naša opravila in storitve, ki jih poceni gostovanje morda ne nudi, vendar jih potrebujete, če želite vašo spletno stran in e-pošto gostovati na kakovostnem strežniku.

Skrb za strežnike

 • NVMe SSD diski
  Naši strežniki uporabljajo NVMe SSD diske, ki so dražji od običajnih HDD ali SSD diskov, vendar omogočajo mnogo hitrejše delovanje spletnih strani. Nekateri varčujejo na ta način, da vgrajuje poceni vendar počasne HDD diske ali SSD brez NVMe.
 • Upravljanje z viri in število strank na enem strežniku
  Vsak novi strežnik predstavlja dodaten strošek opreme in licenc. Poceni ponudniki gostovanj zato pogosto umeščajo veliko količino strank na en sam strežnik, da s tem privarčujejo. Zaradi tega lahko večkrat pride do težav ali preobremenitev, posledično pa do nedelovanja vseh spletnih strani na enem strežniku. Pri Domenci ohranjamo popolnoma vzdržno stanje števila strank na enem strežniku. Ker lahko eno samo spletno mesto porabi vse CPU, IO ali pomnilniške vire, ter s tem zaustavi strežnik, uporabljamo Cloudlinux programsko opremo. Ta poskrbi, da posamezna spletna stran dobi pravičen delež virov strežnika, ter da nobena stranka ne more uporabiti več od njenih omejitev.
 • Gostovanje v Sloveniji
  Strežnike hranimo v fizično in požarno 24/7 varovanem podatkovnem centru. Kot se spodobi, je vzpostavljeno dvojno električno napajanje, dvojni UPS, dvojni agregat, skratka, redundanca je zagotovljena. Strežnik v Sloveniji omogoča tudi višje hitrosti spletne strani za lokalne obiskovalce. Slišali smo že za primere strežnikov, hranjenih kar v kleti stanovanjskega ali poslovnega objekta. Ob poplavi ali požaru tako lahko hitro ostanete brez svojega spletnega nastopa.
 • Nadzorna plošča cPanel
  cPanel nadzorna plošča za delo z gostovanjem je dražja, vendar v več pogledih boljša, enostavnejša in hitrejša od cenejših alternativ, ki jih uporabljajo nekateri ponudniki.
 • Popolno vzdrževanje in posodabljanje
  Izvajamo stalno vzdrževanje operacijskega sistema ter privzetih aplikacij, ki jih potrebujete za delo z gostovanjem (cPanel, Linux,….). Naši programi so vedno posodobljeni na najnovejše verzije. Zastarele različice namreč povečajo varnostno tveganje za vdore in hekerske napade.
 • Monitoring 24/7
  Delovanje strežnikov je nadzirano vse dni v letu, 24 ur na dan. Vedno delujemo preventivno in vsako povečano obremenitev strežnika zaznamo prej, preden bi povzročila težave, ali bi jo vi opazili. Stalen nadzor lahko zagotavljamo z večjo ekipo sistemskih tehnikov, ki upravlja z več kot 1600 strežniki v štirih državah.
 • Varnostne kopije
  Varnostne kopije se hranijo na ločenih strežnikih v podatkovnem centru v drugi državi. Tako je vedno zagotovljeno, da je tudi v primeru obsežne naravne katastrofe na voljo varnostna kopija. Brezplačne varnostne kopije nudimo na vseh paketih deljenih gostovanj, poleg tega tudi spremljamo, da se varnostna kopija vsakodnevno pravilno izvede. Če boste ponesreči izbrisali spletno stran ali pomembno e-mail sporočilo, ga lahko preprosto obnovite iz varnostne kopije. Zagotovo storitev, ki je ne omogoča vsako poceni gostovanje.
 • Brezplačni SSL certifikati
  Omogočajo varno povezavo na vaši spletni strani in preprečujejo prestrezanje osebnih podatkov vaših obiskovalcev. SSL certifikat prejmete za vsako domeno, ki gostuje na našem strežniku.

E-pošta

 • Redno preverjanje pojavnosti strežnikov na črnih listah e-pošte
  Strežniki (IP naslov) lahko pridejo na t.i. črno listo za e-pošto, kar pomeni, da poslana sporočila pogosto ne pridejo do naslovnikov. Naša ekipa dnevno spremlja pojavnost naših strežnikov na črnih listah in ob uvrstitvi nanjo takoj ukrepa in zahteva odstranitev. Na ta način zagotavljamo najboljšo možno dostavljivost vaših e-poštnih sporočil. Poceni ponudniki spletnih gostovanj pogosto ukrepajo šele po več dneh ali pa tudi nikoli, vaša e-mail sporočila pa medtem niso dostavljena.
 • Nadzor in ukrepanje ob pošiljanju SPAM e-pošte iz strežnika
  Če pri kateri od strank zaznamo pošiljanje spam e-pošte iz strežnika (kar ima lahko za posledico uvrstitev na zgoraj omenjeno črno listo e-pošte) takoj ukrepamo in zamenjamo geslo problematičnega poštnega predala. S tem ustavimo nadaljnje razpošiljanje, hkrati še vedno nemoteno deluje prejeta e-pošta. S tem zaščitimo tudi vas in omogočamo nemoteno delovanje e-pošte vseh strank na strežniku. Največkrat je vzrok za razpošiljanje SPAM virusna okužba računalnika, na katerem je nameščen e-poštni predal. V kolikor se ta neljuba situacija dogodi naši stranki, jo o tem vedno obvestimo s pripadajočimi navodili za ukrepanje ob zlorabi e-mail predala. Pri ponudnikih, kateri ne ukrepajo na ta način, so strežniki pogosto zlorabljeni za pošiljanje spam e-pošte, kar pomeni, da je tudi vaša poslana e-pošta pogosto označena kot SPAM ali prestavljena v vsiljeno e-pošto.
 • Več-nivojski sistem za zaščito e-pošte
  Uporabljamo plačljiva orodja za nadzor nad vhodno e-pošto. Anti-spam filtrirni sistem ustavi spam pošto ali phishing sporočila. Vse prejete datoteke pa analizira Antivirus sistem. S tem preprečimo morebitno škodo, ki bi nastala na vašem računalniškem omrežju ob prenosu okuženih priponk. Hkrati dnevno preverjamo tudi, da filtrirni sistem ni kakšno sporočilo napačno zaznal kot spam.
 • Spremljamo sumljive preusmeritve na poštnih predalih
  Če bi vam napadalci prestregli ali uganili geslo poštnega predala, vedno spremljamo tudi sumljive preusmeritve na poštnih predalih, ki jih kriminalci pogosto nastavijo. Če jih zaznamo, jih izbrišemo, ter vas obvestimo. Preusmeritve največkrat uporabijo zato, da se kasneje vrinejo v vaša e-poštna sporočila. Nate se predstavijo kot partner ali nekdo, s katerim  poslovno sodelujete. Pogosto nato pošljejo lažni transakcijski račun za plačilo in vas s tem zavedejo. Takšne prevare smo v zadnjem času pogosto zasledili tudi v medijih, ko so podjetja izgubila tudi po več 10.000 €.

Podpora in varnost

 • Razvoj orodij in vsebine, ki vam olajšajo delo
  Da je vaša izkušnja čim boljša, poskrbimo tudi na nivoju podpore. Interno smo razvili Pomočnika za dodajanje poštnih predalov, s katerim je nastavitev poslovnega e-mail naslova na telefonu in računalniku enostavna. Stalno tudi dodajamo in ažuriramo podporne članke na naših spletnih straneh. Ti vam lahko pomagajo ob težavah s spletnimi stranmi in rešijo kakšno težavo, ki bi zahtevala delo programerja. Vse to vam olajša delo in prihrani čas ali denar.
 • Domenca Aktivna zaščita – več sistemov zaščite
  Spletne aplikacije (npr. Joomla in WordPress) je potrebno redno posodabljati s popravki, saj se sčasoma odkrijejo varnostne luknje v programski kodi. To pomeni da aplikacija, ki ni redno posodobljena, predstavlja potencialno nevarnost za strežnik, na katerem gostuje. To je še posebej kritično pri deljenem gostovanju, kjer lahko ena okužena spletna stran vpliva na delovanje drugih aplikacij, tudi vaše. Poceni ponudniki gostovanja so pogosto pasivni: nekateri le spremljajo aktivnosti na strežnikih, drugi svoje naročnike obvestijo o zlorabah, redki pa tudi ukrepajo. Domenca aktivna zaščita pa:

  • samodejno odpravlja ranljivosti v aplikacijah,
  • s pomočjo požarnega zida preprečuje vdore in napade,
  • opozori v primeru najdbe sumljivih datotek na strežniku,
  • opozori v primeru sumljivih aktivnosti na vaši spletni strani
  • in še več,…
 • Prijazna podpora, dosegljiva 365 dni v letu 
  Zanesljivo gostovanje hkrati zahteva hitro odzivno človeško podporo, ki je na voljo vse dni v letu. Poceni ponudniki bodo lahko obljubljali odlično podporo, zatem pa ne bodo dosegljivi, ali pa boste odziv prejeli čez nekaj dni. Spletne težave ali težave z uporabo e-pošte v poslovnem svetu zahtevajo hitro rešitev, kar pri Domenci skrbno zagotavljamo z velikim številom zaposlenih. Trudimo se namreč nuditi kvalitetne storitve in vrhunsko podporo našim strankam, oziroma kot pri nas radi rečemo – WOW! izkušnjo. V septembru 2022 je bilo kar 98% vaših podpornih zahtevkov rešenih s pozitivno oceno oziroma pohvalo nad storitvijo, večina je podala oceno WOW!.
 • Brezplačna selitev gostovanja od drugega ponudnika
  Če spletno stran ali e-pošto prenesete k nam od drugega ponudnika, brezplačno uredimo prenos vseh datotek.
 • 90 dni brez rizika pri nakupu gostovanja
  Za vsako novo spletno gostovanje omogočamo 30-dnevni brezplačni preizkus na naše stroške. Tako se lahko prepričate, da vam gostovanje popolnima ustreza. Tudi po plačilu nudimo 60-dnevno garancijo zadovoljstva – v primeru da z gostovanjem niste zadovoljni in ga želite prekiniti, vam vrnemo denar, vse stroške obratovanja pa nosimo mi.
 • Obvestila o poteku storitev
  Spremljamo tudi, da so naša obvestila glede poteka domen ali gostovanj, dostavljena. Nič ni bolj groznega, da zaradi poteka vaše domene preneha delovati spletna stran. Če ste ukinili vaš e-poštni naslov, spregledali e-mail obvestilo za podaljšanje ali pa zaradi polnega predala niste prejeli našega e-maila o poteku storitev, vas bomo obvestili po drugem kanalu – s SMS sporočilom ali klicem.
 • Zasedenost prostora na paketu gostovanja (tudi VPS)
  Dnevno spremljamo zasedenost prostora na vašem gostovanju. Če prostora zmanjka lahko namreč nastopijo težave s prikazom spletne strani ali z delovanjem e-pošte. Zato stranke vedno opozorimo, preden se prostor zapolni.
 • Spremljanje porabe sistemskih virov na vzdrževanih VPS strežnikih
  Na VPS strežnikih vedno spremljamo porabo virov pomnilnika in procesorja. Stranko pravočasno obvestimo o potrebni nadgradnji, še preden nastopijo težave z delovanjem. Prav tako vsakih 14 dni pošljemo natančno poročilo o delovanju strežnika.

Seveda tudi pri nas obstajajo različne vrste paketov gostovanj, ki se cenovno razlikujejo, kar pa ne pomeni, da je naše cenejše gostovanje slabše za določen namen. Vsak paket je namreč namenjen različnim potrebam. Tudi naše najbolj ugodno neomejeno gostovanje je odlično za spletne začetnike, vse spletne predstavitve, bloge in spletne vizitke, ter je povsem optimizirano za WordPress. Po drugi strani je dražje Hiper gostovanje namenjeno predvsem obsežnejšim spletnim mestom z večjim številom hkratnih obiskovalcev. Ter vsem spletnim trgovinam, ki potrebujejo najbolj zmogljiv deljeni strežnik.

Torej če povzamemo, ko vam nekdo ponudi zmogljivo gostovanje za obsežnejšo spletno trgovino samo za 1 € na mesec, takrat lahko “zastrižete z ušesi”. Poceni gostovanje vas bo v tem primeru lahko stalo mnogo več….

Zaključek: Ne poceni, izberite ugodno spletno gostovanje

Tako, upamo da smo vam uspešno prikazali kakšen vložek je potreben za upravljanje kakovostnih gostovanj. Zaradi naših visokih standardov in našega truda, Domenca gostovanje nikoli ne bo “zgolj” poceni, bo pa vedno ugodno. Ugodno pa zato, ker za svoj denar zagotovite sebi najboljši možen spletni nastop.

Komu boste zaupali gostovanje vaše spletne strani in e-pošte je seveda v vaših rokah. Ne trdimo, da so vsa ostala podjetja s spletnimi gostovanji slaba, konkurenca v Sloveniji je vsekakor razvita. Videli pa smo že precej vprašljivih praks in pomanjkljivosti…

Če pa boste zaupali nam, bo za vas poskrbljeno z največjo mero truda in našega finančnega ter časovnega vložka. To se vam bo povrnilo z višjo hitrostjo spletne strani in zanesljivostjo. Nenazadnje še najbolj pomembno… z več spletnega obiska, nakupi in povpraševanji.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja