5 načinov, kako izboljšati vašo spletno stran

Kaj razlikuje dobre spletne strani od povprečnih? Dobro oblikovanje, prepričljiva besedila, hitrost delovanja ali pa prijaznost do uporabnika? Vse to je del odgovora: dobra spletna stran je tista, ki dosega zastavljene cilje, pa naj bo to prodaja, pridobivanje povpraševanj ali izboljševanje ugleda. Rezultate svoje spletne strani lahko izboljšate z nekaj spremembami:

 

1. Razmišljajte kot potencialna stranka

Vživite se v potencialno stranko in se vprašajte, kakšne informacije išče na spletni strani. Gre za stran avto šole, ki si jo bodo ogledovali najstniki in njihovi starši? Uporabite živahne slike in razumljivo besedilo, ne pozabite pa tudi na cenik. Bo spletna stran predstavljala računovodsko podjetje? Poudarite zanesljivost in natančnost, izpostavite kontakt, ton spletne strani pa naj bo umirjen. Seveda je pomembno, da vam je spletna stran všeč, še bolj pomembno pa je, da je všeč vašim potencialnim strankam.

 

2. Znebite se vsega odvečnega

Na spletu imamo na voljo neverjetno količino informacij, zato je naša pozornost zelo razpršena. Spletne strani si ogledujemo površno in ne beremo vseh besedil. Priporočena dolžina posameznega besedila je največ 1.500 znakov, kar je manj kot ena tipkana stran. Besedila zato oklestite vsega odvečnega, branje pa olajšajte s pomočjo:

  • odstavkov,
  • alinej,
  • podnaslovov in
  • odebeljenih ključnih besed.

Enako velja za gumbe in poudarke na spletni strani: obiskovalec naj zagleda le tisto, kar mu pomaga, da se odloči za vas.

 

3. Poskrbite za jasno navigacijo

Navigacija spletne strani zajema predvsem menije, s katerimi se obiskovalec premika po strani. Pomembno je, da vedno ve, na katerem delu spletne strani se nahaja. Meniji naj bodo zato vedno in dobro vidni, ko pa se obiskovalec nahaja na določeni postavki (npr. O nas), naj bo ta druge barve ali pa drugače izpostavljena.

Poskrbite tudi, da so imena postavk razumljiva in da se za njimi skriva vsebina, ki jo obiskovalec pričakuje glede na poimenovanje.

 

4. Vključite poziv k akciji

Ker smo uporabniki na spletu malce raztreseni, je dobro, da nas spletna stran jasno vodi k izpolnjevanju ciljev. Če na primer želite, da obiskovalec izpolni povpraševanje, bo pri tem pomagal dobro viden gumb, na katerem piše »Pošljite povpraševanje!« Če želite, da vas pokliče, izpostavite telefonsko številko in napis »Pokličite nas.«

 

5. Spremljajte rezultate

S pomočjo brezplačnega orodja Google Analytics lahko ugotovite, koliko ljudi obišče vašo spletno stran, od kod prihajajo nanjo, katere ključne besede so vpisali v iskalnik, koliko časa se zadržijo na strani, kako jo zapustijo in še marsikaj. Ugotovitve lahko nato uporabite za izboljšanje spletne strani. Za uporabo orodja potrebujete Google račun, ki ga ustvarite tukaj, na spletno stran pa dodate kratko kodo, ki jo pripravite tukaj.

Več informacij o pisanju besedil za splet najdete v prispevku Kako napisati odlična besedila za spletno stran.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja