2 enostavna načina izdelave spletne strani

Spletne strani so dandanes gotovo eden izmed najučinkovitejših načinov predstavitve izdelkov, dejavnosti ali storitev. Če si tudi sami želite ustvariti svoje spletno mesto, pa ne veste, kje in kako začeti, vam predstavljamo dva enostavna in ugodna načina izdelave spletne strani, ki jima bodo kos tudi nekoliko manj tehnični posamezniki.

izdelava spletne strani

Še pred dvema desetletjema je bilo za izdelavo spletne strani potrebnega precej tehničnega znanja, povezanega s poznavanjem in razumevanjem programskih jezikov. Danes pa temu ni tako – pravzaprav obstaja kar nekaj načinov, kako lahko spletno stran na enostaven način izdela prav vsak; tudi tisti, ki programerskega predznanja nima.

Obvezna oprema – kaj za spletno stran sploh potrebujemo?

Za spletno stran v osnovi potrebujemo dve ključni stvari: domeno in spletni prostor, na katerem bo spletna stran gostovala.

1) Domena je edinstveno ime, unikaten spletni naslov vaše strani.

Ker je prav domena prvi stik obiskovalca z vašim podjetjem ali dejavnostjo, je izbira prave domene zelo pomembna. Če ciljate predvsem na slovneski trg, je prava izbira registracija domene s končnico .si. V kolikor pa bi se radi osredotočili na evropski oziroma globalni trg, pa sta odlični izbiri končnici .eu ali .com.

2) Spletni prostor je prostor na strežniku, ki omogoča gostovanje vsebine vaše spletne strani.

Gostovanje je prostor na strežniku, ki omogoča, da na svojo domeno naložite vsebine spletne strani oziroma uporabljate elektronsko pošto. Na voljo je veliko različnih paketov, ki vam omogočajo gostovanje ene ali večih spletnih strani.

Po registraciji domene in zakupu ustreznega paketa gostovanja glede na potrebe vaše spletne strani, pa se lahko osredotočite na samo izdelavo spletnega mesta.

Izdelava spletne strani

Načinov izdelave spletnih strani je več. Glede na zahtevnost same izdelave in platformo, s pomočjo katere so narejene, pa jih lahko v grobem razdelimo v tri večje skupine. V prvo skupino se uvrščajo spletne strani, narejene iz „nič“. To so strani, katere izdelava in vzdrževanje zahteva veliko tehničnega znanja. Že izdelava relativno preproste, predstavitvene spletne strani zahteva znanja iz HTML, CSS, morda pa tudi metode Flash, pa JavaScript ali Jquery, poleg tega pa tudi denimo orodij DreamWeaver in FrontPage.

izdelava spletne strani je enostavna

Tovrstna izdelava pride v poštev predvsem tedaj, ko za svoje spletno mesto potrebujete neke specifične funkcionalnosti. Zaradi obilice potrebnega znanja spletne strani, izdelane „iz nič“, zato niso predmet tokratnega prispevka. Tokrat bomo namreč izpostavili dva najenostavnejša načina izdelave spletnih strani. Prvi se nanaša na izdelavo strani s pomočjo CMS orodij, pri drugem pa so v pomoč različni spletni urejevalniki.

1. Izdelava strani s pomočjo CMS (Content Management System) orodji

CMS je uporabniku prijazen sistem, ki omogoča ne le izgradnjo spletne strani, temveč tudi urejanje njene vsebine. Med najbolj razširjene CMS platforme sodijo WordPress, Drupal in Joomla.

izdelava wordpress strani

Za namestitev CMS aplikacije poleg domene potrebujemo še paket gostovanja. CMS aplikacijo lahko nato namestimo na dva načina. Prva možnost je namestitev s pomočjo FTP orodij, s katerimi se povežemo neposredno na strežnik pri izbranem ponudniku gostovanja, ter nanj naložimo vsebine. Ta možnost je tehnično nekoliko zahtevnejša v primerjavi drugo. CMS namreč lahko namestite tudi s pomočjo aplikacije Softaculous, kjer je za namestitev potrebnih zgolj nekaj klikov, uporaba FTP orodij pa ni potrebna.

Po namestitvi je potrebno spletišče še urediti. To na eni strani pomeni vnos lastnih vsebin, denimo besedil in fotografij, na drugi pa izbiro tem in dodatnih funkcionalnosti, kot so t.i. widgeti in vtičniki.

Omenjena CMS orodja omogočajo uporabnikom izdelavo najrazličnejših spletnih mest, od preprostih predstavitvenih strani, pa vse do spletnih blogov in spletnih trgovin. Nabor možnih izgledov spletišč je pravzaprav omejen le z domišljijo, saj je na voljo ogromno različnih tem in dodatnih funkcionalnosti, ki spletno mesto delajo zanimivo in posebno.

Ker je večina omenjenih aplikacij odprtokodnih, za razvoj in nadgradnje uporabnikom ni potrebno skrbeti. Ker pa je njihova koda prosto dostopna na spletu, to po drugi strani povečuje ranljivost samih spletnih mest in njihovo dovzetnost za vdore. Med slabosti spletnih strani, izdelanih s pomočjo CMS orodij, bi morda lahko umestili tudi hitrost spletnega mesta. Brez ustrezne optimizacije so namreč takšne spletne strani lahko nekoliko manj odzivne.

2. Spletni urejevalniki

Poleg CMS aplikacij pa so vse bolj razširjeni tudi spletni urejevalniki, ki omogočajo objavo in urejanje vsebin spletne strani. Mednje denimo sodijo Wix, WeeblySquarespace in Domenca spletne strani.

spletni urejevalniki

Glavna razlika med spletnimi urejevalniki in CMS aplikacijami je ta, da spletni urejevalniki ne potrebujejo ločenega paketa gostovanja. Večina urejevalnikov namreč gostuje na lastnih strežnikih podjetja, ki jih ponuja. Njihova namestitev tako pravzaprav ni potrebna, saj do urejevalnika strani dostopamo kar preko uporabniškega vmesnika.

Spletni urejevalniki so „cloud-based“ spletne platforme, ki jih zaznamuje intuitiven in enostaven „drag-and-drop“ način ustvarjanja vsebine spletnega mesta. Uporabniki kot njihove glavne prednosti uvrščajo tudi hitrost, varnost in cenovno dostopnost.

Izdelava strani z enim izmed spletnih urejevalnikov navadno poteka tako, da najprej izberemo želen izgled spletnega mesta. Večina ponudnikov v sklopu svojih paketov na voljo ponuja več različnih tem, ki jo največkrat namestimo preprosto tako, da nanjo kliknemo.

Po izboru teme to lahko tudi urejamo, denimo tako, da po principu „primi-spusti“ (ang. „drag and drop“) premikamo gradnike na želena mesta. S tem na primer določimo, kje na našem spletnem mestu bomo postavili naslov, kje bo animacija, kje besedilo in kje slika. Po ureditvi tega pa je moč pričeti z vnosom vsebin.

Samo urejanje besedil v spletnih urejevalnikih bi najlažje primerjali urejanju besedil v Wordu. Besedilo, ki bi ga želeli na svojem spletnem mestu objaviti, enostavno napišemo, nato pa mu lahko spreminjamo velikost črk, izbiramo font, jih obarvamo, okrepimo in podobno.

Po ureditvi samega spletnega mesta to le še objavimo, kar v večini primerov pomeni le klik na ustrezen gumb. Vsebino lahko kasneje tudi poljubno spreminjamo in urejamo.

Med prednosti spletnih urejevalnikov tako gotovo sodijo enostavnost in intuitivnost, pa tudi njihova hitrost in varnost. Po drugi strani pa bi med slabosti lahko uvrstili njihovo ceno – večji paketi z več temami in funkcionalnostmi so navadno dražji. Ena izmed slabosti je tudi ta, da spletno mesto, izdelano v spletnem urejevalniku, težje preselimo k drugemu ponudniku oziroma tega sploh ne moremo narediti. Med slabosti bi morda lahko umestili tudi nekoliko manjši nabor dodatnih funkcionalnosti, recimo vtičnikov in widgetov. Seveda pa je to odvisno od posameznega urejevalnika. O primerjavi spletnih urejevalnikov smo na tem portalu že pisali.

Namesto zaključka

Ne glede na to, za katerega izmed načinov se boste odločili, bo z malo truda in domišljije predstavitev vašega podjetja ali dejavnosti na spletu zaživela, kot bi trenil! Če pa imate še kakšno vprašanje, nam ga zastavite v komentar in potrudili se bomo, da vam čimprej odgovorimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja