3 nasveti za izdelavo lepe spletne strani

Če ste svojo spletno stran izdelali v WordPress-u, Drupal-u ali pa v katerem od t.i. sitebuilderjev, ste zagotovo izbrali lepo oblikovno predlogo (t.i. template). A ko ste vstavili svoje vsebine, je bila spletna stran naenkrat grda in je delovala neprofesionalno.

Ali lahko nekdo, ki ni oblikovalec, izdela lepo spletno stran? Seveda lahko, upoštevajte le spodnje tri nasvete:

1. Vstavite profesionalne fotografije in grafike

Z uporabo sodobnih fotoaparatov, telefonov in s pomočjo programov za enostavno obdelavo fotografij, bodo tudi vaše fotografije lepe. A verjemite, kljub temu bodo razlike med vašo fotografijo in fotografijo profesionalnega fotografa zelo opazne. Zato vam priporočam, da vsaj za vstopno stran poiščete in kupite nekaj profesionalnih fotografij.

Najbolj znani sta strani istockphoto.com in fotolia.com. Obe ponujata več milijonov plačljivih slik, zato boste zagotovo našli primerno zase. Cene so različne, običajno pa velja, da se cena na sliko manjša z velikostjo paketa, ki ga zakupite.

Obstajajo tudi portali, kjer dobite slike brezplačno. Izbira je sicer manjša, a prepričana sem, da vam bo uspelo najti nekaj zase. Najboljšo ponudbo najdete na pixabay.com, preverite pa lahko še pexels.com in unsplash.com.

Pazljivo pri licencah!

Pred nakupom ali prenosom slike vedno preverite licenco oziroma pogoje za uporabo slike. Nekatere licence omejujejo le preprodajo slik, pri drugih pa slik ne smete uporabljati niti za tisk promocijskih materialov.

izbira lepe slike

Prej in potem: kako izbira slike vpliva na izgled strani.

2. Z ikonami in manjšimi grafikami bo vaša stran preglednejša

Želite predstaviti 3 storitve, ki jih opravljate? Za vsako poiščite primerno ikono (ilustracijo) in jo uporabite vedno, ko omenjate določeno storitev.

Bi radi izpostavili prednosti vašega izdelka? Poiščite grafično ponazoritev prednosti in tako naredite vsebino lažje razumljivo.

Tudi ilustracije boste našli na prej omenjenih spletnih straneh. Pri večjih ponudnikih lahko v iskalniku določite, da želite iskati le med ilustracijami oziroma vektorskimi slikami.

uporaba ikon

Prej in potem: ikone naredijo stran veliko bolj pregledno.

3. Pustite spletni strani, da zadiha!

Ne veste, ali bi med odstavke vrinili eno prazno vrstico ali dve? Vrinite tri!

Pri vnosu vsebine se hitro zgodi, da pozabite dodati razmike. Poskrbite, da bo med med odstavki besedila dodaten razmik. Slike, gumbi in drugi grafični elementi pa naj imajo okoli prazen prostor.

whitespace

Prej in potem: bel prostor je prav tako zelo pomemben.

Lepa spletna stran je lahko tudi poceni

Privlačno spletno stran lahko izdelate tudi sami, brez pomoči oblikovalcev in programerjev. Izbrati morate le pravega ponudnika za (samostojno) izdelavo strani (preberite tudi članek, ki vam svetuje, kje izdelati spletno stran) in nato pri vnosu vsebin upoštevati moje nasvete. Zagotovo boste ponosni na končni izdelek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja