Je vaša WordPress stran varna? 

Nič ni pomembnejše kot varnost spletne strani. Se ne strinjate? Spomnite se novic, ki so zadnji mesec pretresale spletno skupnost v Sloveniji …

WordPress zaradi priljubljenosti in odprtokodnosti ne slovi kot najbolj varen urejevalnik spletnih strani. A v resnici je slab sloves nezaslužen: če ste izdelavo strani prepustili izkušenim strokovnjakom ter uporabljate preverjeno gostovanje, varnost ni vprašljiva.

Preverite, ali ste upoštevali 5 najpomembnejših ukrepov za varno spletno stran. Če jih niste

Zavarujte dostop do strani s prijavo

Ena najbolj ranljivih točk WordPress strani je zagotovo stran s prijavo v administrativni vmesnik.

Verjetno v letu 2019 ni več treba posebej poudarjati, da uporabljajte le močna gesla? Izogibajte se tudi uporabi »admin« kot glavnega uporabniškega imena ter spremenite URL naslov strani za prijavo.

Priporočamo še omejitev napadov s prijavo s pomočjo vtičnika Loginizer (Limit Login Attempts).

Uporabite varne HTTPS povezave

Izkoristite brezplačne SSL certifikate, ki bodo poskrbeli za šifriranje prenesenih podatkov, in spletno stran objavite na varni HTTPS povezavi.

Brezplačne SSL certifikate danes omogočajo že vsi ponudniki spletnega gostovanja in na Domenci nismo nobena izjema! Več o brezplačnih SSL certifikatih si lahko preberete tukaj.

Posodobite WordPress, vtičnike in temo

WordPress je odprtokodni sistem, za katerega skrbi množica programerjev, ki redno izdaja posodobitve. Na vas je, da redno izvajate ročne posodobitve ali pa nastavite avtomatično posodabljanje.

Posodobiti je treba jedro WordPressa, vtičnike in teme. Priporočamo, da pred vsako nadgradnjo izdelate varnostno kopijo ter se tako zavarujete v primeru težav pri nadgradnji.

Izdelavo strani prepustite le izdelovalcu z izkušnjami

Učite se iz napak, ki so zadnje tedne šokirale javnost. Ne dovolite, da bi tudi vaša stran vsebovala tako velike ranljivosti, ki so bile posledice nepravilne izdelave ali vzdrževanja spletne strani.

WordPress je varen sistem – če je pravilno nastavljen! Izdelavo strani zato prepustite le strokovnjaku, ki ve, kaj dela.

Izberite preverjenega ponudnika spletnega gostovanja

Cene spletnega gostovanja še nikoli niso bile tako nizke. Gostovanje WordPress strani je mogoče že za 1,99 € / mesec – torej manj, kot vas stane pivo 🙂

Zato pri izbiri ponudnika ne glejte le cene. Prezrite cente razlike in raje izberite zanesljivega ponudnika. Pri izbiri preverite:

  • Varnost strežnikov. Preverite, kako ponudnik skrbi za varnost svojih strežnikov. Uporablja zaščito Patchman, ki samodejno odpravlja ranljivosti WordPress strani? Omogoča preprečevanje vdorov in napadov (firewall in DDoS zaščita)?
  • Zanesljivost podjetja. Verjetno se ne želite znajti v situaciji, ko vaš ponudnik preneha poslovati, vi pa morate svoje strani hitro preseliti drugam? Izberite podjetje z dolgoletno tradicijo in ekipo, na katero lahko dolgoročno računate.
  • Strokovnost ekipe. Vsak kdaj potrebuje nasvet ali pomoč pri reševanju težav. Z izbiro ponudnika, za katerim stoji paleta različnih strokovnjakov, bo tudi ta skrb odveč.

Za konec pa še najpomembnejše: pazite, komu dodelite dostop do vaše strani in paketa gostovanja. Ne pozabite, da lahko uporabnik, ki ima dostop do vaših uporabniških strani ali cPanel nadzorne plošče, prosto dostopa tudi do vaše spletne strani.

Domenca skrbi za varnost vaše spletne strani

Pri Domenci smo poskrbeli za vse: na voljo so vam brezplačni SSL certifikati, za varnost strežnikov pa skrbimo z Domenca aktivno zaščito. Ta ne skrbi le za redno preprečevanje vdorov in napadov, pač pa gre še korak dlje: če zazna ranljivost, to samodejno odpravi! V primeru morebitnih težav vam je vedno na voljo tudi naša ekipa strokovnjakov.

Če iščete zanesljivo pomoč za skrb in vzdrževanje vaše WordPress spletne strani, smo prav gotovo pravi naslov. Pišite nam in pomagali vam bomo po naših najboljših močeh!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja