3 napovedi za leto 2012 na spletu

Internet v 2012Poznate medij, ki bi se spreminjal hitreje kot internet? Tudi jaz ne. Ugibanje o njegovi prihodnosti je nehvaležno delo, zato pa nič manj zanimivo. Poglejmo tri velike spletne novosti leta 2011 in skušajmo napovedati, kaj se bo iz njih razvilo letos.

 

1. Google+ ali v tretje gre rado?

Spletni velikan Google je še tretjič v zadnjem času poskusil vstopiti na družabni splet. Po Google Buzz-u, ki so ga mnogi uporabniki spregledali, ker ga niso razumeli, in polomu Google Wave-a, ki je bil bolj na očeh javnosti, je zdaj pred nami Google+. Izhodišča uspešnih družabnih medijev, predvsem Facebooka, nadgrajuje z inovacijami, kot so krogi skupne rabe. Danes ima več kot 60 milijonov uporabnikov. Za primerjavo, Facebook se ponaša z 800 milijoni.

Prvi učinek vstopa Google+ na trg so bile spremembe na strani Facebooka. Dokler bitka velikanov pomeni stalno izboljševanje izkušnje za  uporabnike obeh, sem za.

 

2. Slovenski bum strani za skupinsko nakupovanje

Začelo se je že leta 2008 z ameriškim Groupon-om, prvo spletno stranjo, ki je ponudila možnost ugodnega skupinskega nakupa kuponov za različne izdelke in storitve. V Sloveniji smo prvo takšno stran, BigDeal, dobili sredi leta 2010, lansko leto pa se je zgodil izjemen porast števila ponudnikov na tem področju. Našteli smo jih več kot 30, kar je za naš trg verjetno že preveč.

Kdo bo obstal? Tisti, ki bodo gradili, negovali in profilirali bazo svojih uporabnikov, predvsem pa iskali niše in inovacije znotraj dejavnosti. Opazila sem stran, ki ne zahteva plačila kupona vnaprej, verjamem pa, da bo novih pristopov še več. Brez njih bo na zasičenem trgu težko preživeti.

 

3. SOPA – kam gre svoboda interneta?

Novica je pri nas ušla skorajda pod radarjem, čeprav obeta bistvene spremembe na svetovnem spletu. SOPA ali Stop Online Piracy Act je ameriški predlog zakona, ki predvideva nove pravice za izvršne organe in imetnike avtorskih pravic. Ti bi lahko dosegli, da spletni oglaševalski in plačilni sistemi, kot je PayPal, ne bi več smeli delovati na spletnih straneh, ki vsebujejo avtorsko zaščitene vsebine, na primer videe, glasbo in podobno. Ob tem bi spletnim iskalnikom prepovedali, da med rezultati iskanj prikazujejo takšne strani, ponudnikom internetnega dostopa pa zapovedali blokado dostopa do njih. Neavtorizirano predvajanje (streaming) avtorskih vsebin SOPA označuje za zločin, za katerega se lahko izreče zaporna kazen.

SOPA s svojimi ukrepi posega prek meja Združenih držav Amerike. Lahko si predstavljamo, da bi se s sprejetjem zakona internetna pokrajina korenito spremenila. YouTube, Vimeo, številni portali in spletni servisi bi bili krepko oskubljeni, nekateri pa bi verjetno povsem propadli. Zato se je proti predlogu že izreklo mnogo velikih imen, med drugim Google, Facebook in Twitter, podpornike, kot je (bil) GoDaddy, pa so uporabniki spleta bojkotirali. Na končno odločitev bomo morali počakati, saj je bila preložena na začetek letošnjega leta. Tudi, če SOPA v sedanji obliki ne bo sprejeta, utira pot za nove poskuse zaščite avtorskih pravic na spletu. Upam, da ne na škodo svobodi izražanja.

Te tri novosti pa še zdaleč niso vse, kar bo krojilo našo spletno izkušnjo v 2012. Kaj bo po vašem mnenju letos odzvanjalo na internetu? Zapišite svoj komentar.

 

 1. Ena, hvala za članek in omembo. Poleg tega, kar si napisala (iskanje inovacij in posvečanje uporabnikom), bodo preživeli in panogo vodili tisti, ki bodo znali pristopiti partnerjem – podjetjem in jih pridobiti za sodelovanje, na način, da jim bodo ponudili več kot le spletno prodajo kuponov, kar počnejo že več ali manj vsi 😉 Pomemben je tudi feel & look strani, moč blagovne znamke in neprekosljiva podpora uporabnikom, ki jo slednji danes izredno cenijo. Veseli nas, da spremljaš trg in upamo, da boš napisala še kaj.

  Ana, Ekipa BigDeal.si

 2. Zgodila se je doba mrežnega marketinga, ki so ji rekli kraja teles in prihaja doba mreženja na spletu preko že uveljavljenih obstoječih mrež, ki ji pravimo kraja avatarjev. V prihodnosti se bodo pač vse te stvari odvijale vedno hitreje in hitreje, kar bo zahtevalo novo ureditev, saj sedanja ureditev tej hitrosti razvoja ne bo več uspela slediti. Točko singularnosti pričakujemo med 2030 in 2050.
  Razvoj tehnologije po principu odprte kode bo omogočil pri altruistično naravnanih gibanjih vedno lažji dostop do orodji, ki so nujno potrebna za organizacijo civilne družbe kot celote. S tem bo posledično pripomogel k spremembi naravnanosti po čim večjem dobičku skupine na naravnanost in uresničevanje ciljev v dobro vseh.
  SOPA predstavlja v tem primeru ravno nasprotno. Zastopa interese inštitucij, ki poskušajo ohraniti svoj vpliv, dobiček in sistem ureditve.

  Borut, DobraDela.si

 3. Borut, zanimiv pogled. V petek smo izvedeli, da je bila SOPA vsaj začasno ustavljena. Morda tudi zaradi močnega odziva uporabnikov spleta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja