Kako zasnovati obrazec za spletno stran?

Kako zasnovati uspešen spletni obrazec?Obrazec je tisto, kar spletno stran ločuje od brošure ali oglasa na radiu. Obiskovalcu omogoča takojšnjo in preprosto interakcijo z vami. Za vas to pomeni več povpraševanj ali pa učinkovitejšo komunikacijo z obstoječimi strankami.

Podjetje lahko pri snovanju obrazcev nevede naredi veliko napak. Te poslabšajo stopnjo konverzije, torej delež obiskovalcev, ki izpolnijo cilje strani.

Vsak od nas je že kdaj kliknil na gumb Povpraševanje, zagledal neskončno dolg in zapleten obrazec ter si premislil. Največkrat je to slaba novica za lastnika strani, včasih pa tudi ne …

 

Daljši ali krajši obrazec?

Obrazci, ki od obiskovalca zahtevajo le nekaj podatkov, bodo zagotovo izpolnjeni večkrat. Primerni so takrat, ko vaša dejavnost ni kompleksna ali pa se želite z vsako potencialno stranko čim prej pogovoriti osebno. Potrebujete torej samo ime, priimek, e-pošto in telefonsko številko, zraven pa morda še polje za opombo.

Na obrazec pogosto odreagiramo s ponudbo. Priprava ponudbe za kompleksno storitev ali izdelek lahko vzame veliko časa. Če imate zelo kratek obrazec, boste torej pripravljali več ponudb za povpraševalce, ki so morda samo radovedni in nimajo resnega namena kupiti. V takem primeru dodajte nekaj vprašanj, ki vam povedo, v kateri fazi nakupnega procesa je povpraševalec. Na primer, če ponujate montažne hiše, lahko vprašate, ali že ima parcelo.

V nobenem primeru pa na obrazec ne vključujte vprašanj, ki v tej fazi niso pomembna. Obrazec, ki bo preveč vrtal v podrobnosti, bo obiskovalca odvrnil in poslabšal njegovo mnenje o vas.

 

Kaj vpliva na hitrost izpolnjevanja?

Izpolnjevanje obrazca naj bo čim manj stresno. Predstavljamo si ga lahko kot pogovor, v katerem z obiskovalcem najprej obdelate eno temo, npr. kaj v vaši ponudbi ga zanima, nato si izmenjata kontaktne podatke, v zaključku pa mu poveste, kaj bo naslednji korak. Zato vprašanja združujte po temah, te pa lahko tudi vizualno ločite z naslovi (npr. Izbira izdelkov, Vaši podatki ipd.).

Če bodo vprašanja oz. labele nad vnosnimi polji, bo obiskovalec obrazec izpolnil hitreje, toda pri tem bo bolj površen. Če je v obrazcu veliko vprašanj, bo ta z labelami na vrhu videti še daljši, kar lahko obiskovalca odvrne. Če bodo labele ob poljih, bo izpolnjevanje potekalo počasneje, obiskovalec pa bo bolj natančno prebral, kaj posamezno polje zahteva od njega.

Najbolje delujejo obrazci, ki imajo samo en stolpec z vnosnimi polji. Pri obrazcih z več stolpci se zelo pogosto zgodi, da jih obiskovalci izpolnijo le delno – opazijo samo prvi stolpec z leve.

 

Besedilo, ki ne sme manjkati

Gumb, ki vodi do obrazca, naj vsebuje jasen poziv k akciji. Tega lahko ponovite tudi v naslovu obrazca. Naslov »Oddajte povpraševanje!« je mnogo boljši od naslova »Spletni obrazec«.

Če se vam zdi, da bi morali na začetku napisati podrobna navodila za izpolnjevanje obrazca, je ta preveč zapleten. Raje poenostavite obrazec, da navodila ne bodo potrebna.

Zapišite, kaj se bo zgodilo, ko bo obiskovalec izpolnil obrazec. Na primer: »Naš svetovalec vas bo kontaktiral v roku treh delovnih dni.« Takšne informacije vplivajo na zaupanje. To bo izboljšalo vašo stopnjo konverzije, ki jo lahko izmerite s pomočjo orodja Google Analytics.

 

Podobni članki

  1. Uporaben članek, a pogrešam kakšne slikovne primere. Imam tudi eno vprašanje – kako pa je z obrazci, kjer so labele napisane v vnosnih poljih in izginejo, ko uporabnik klikne v polje? Hvala!

    1. Hvala za komentar. Pri labelah v poljih je težava le, če se spet ne pojavijo, ko uporabnik v polje nekaj vpiše, nato pa zapisano izbriše. Če se labela takrat spet pokaže in če je prikaz pravilen v različnih brskalnikih in napravah, je rešitev povsem ustrezna in lahko učinkovito prihrani prostor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja