Najboljši WordPress vtičniki pod drobnogledom: W3 Total Cache

Nadaljujemo s serijo člankov WordPress vtičniki pod drobnogledom. Pisali smo že o WPForm, Google Analytics +, Defender in Akismet. Tokrat je na vrsti W3 Total Cache.

Hitrost strani je pomembna za boljšo uporabniško izkušnjo in tudi za SEO. Za WordPress je na voljo veliko vtičnikov za predpomnenje datotek. Eden izmed bolj priljubljenih je W3 Total Cache.

W3 Total Cache izboljša hitrost nalaganja vaše spletne strani.

1. Namestitev in aktivacija vtičnika

W3 Total Cache je brezplačen vtičnik in ga naložimo neposredno v nadzorni plošči WordPress. Kliknemo na gumb „Vtičniki“ in nato „Dodaj“. Ko je vtičnik naložen, ga je potrebno še aktivirati.

2. Konfiguracija splošnih nastavitev

Najprej se lotimo nastavitev v zavihku „General Settings“. V tem zavihku lahko omogočite oz. onemogočite vse funkcije, ki jih boste kasneje podrobneje nastavili.

  • General

Prva možnost vam omogoča, da samodejno omogočite vse funkcije W3 Total Cache. Verjetno vseh funkcij ne boste potrebovali, zato vklop tega ni priporočljiv.

  • Page Cache (ENABLE)

To je najpomembnejša funkcija W3 Total Cache. Že samo vklop te funkcije bo znatno izboljšal zmogljivost vaše spletne strani.

  • Minify (ENABLE)

Minify lahko skrči kodo vaše spletne strani, ne da bi se pri tem izgubila funkcionalnost.

  • Database Cache (DISABLE)

V bazi so zapisani podatki za vaše objave, strani in vse ostalo. Predpomnilnik baze podatkov lahko izboljša učinkovitost in zmanjša čas, potreben za ustvarjanje objav, strani in virov RSS.

A pazljivo: če uporabljate deljeno gostovanje, lahko predpomnjenje baze podatkov upočasni vaše spletno mesto, saj preveč dela preusmeri na CPU vašega strežnika.

  • Object Cache (ENABLE)

Še ena funkcija, ki lahko upočasni delovanje spletne strani na deljenih gostovanjih. Predlagamo, da preizkusite in spremljate odzivni čas.

  • Browser Cache (ENABLE)

Predpomnenje brskalnika pospeši vaše spletišče tako, da v brskalnikih vaših obiskovalcev predpomni statične vire, recimo fotografije, s čimer odpravlja potrebo po nenehnem ponovnem nalaganju le-te.

  • CDN (DISABLE)

CDN (content delivery network) je mreža strežnikov, ki lahko uporabnikom servira predpomnjeno vsebino na podlagi njihove geografske lokacije. Če je funkcija CDN onemogočena, bo vsa vsebina vedno dosegljiva samo iz glavnega strežnika. Funkcija je priporočljiva v primeru, ko obiskovalci vaše spletne strani prihajajo iz celega sveta. Vendar pa to zahteva nekaj dodatnih nastavitev.

To bi bilo na kratko vse od nastavitev v razdelku „General“. Obstaja sicer še nekaj funkcij, vendar niso tako pomembne in jih lahko preprosto preskočite.

Sedaj bomo nastavili še nekaj dodatnih nastavitev v posameznih funkcionalnostih.

Nastavitev Page cache

Po mojih izkušnjah je dobro nastaviti naslednje nastavitve:

V prostor „Sitemap URL“ vpišite naslov do vaše sitemap.xml datoteke, če jo uporabljate.

Nastavitev Object cache

Nastavitev Browser cache

To bi bilo na kratko vse. Po vklopu vtičnika W3 Total Cache bi morala vaša WordPress stran delovati hitreje.

Če potrebujete pomoč pri pohitritvi vaše WordPress strani, preverite tudi našo storitev Pospešitev WordPress strani.

 

Preverite tudi druge članke iz sklopa WordPress vtičniki pod drobnogledom.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja