6 dejavnikov uspeha Facebook strani

Facebook moramo jemati resno. Je močan kanal za trženje in prodajo, naši kupci pa včasih že kar pričakujejo, da smo tam prisotni in aktivni. Če vaše podjetje ali znamka še nima Facebook strani, je čas za razmislek o njej. Če pa jo že imate, pa preverite, kako bi lahko še izboljšali svojo prisotnost na modrem omrežju.

 

1. Dober načrt

Preden ustvarite svojo Facebook stran, se najprej vprašajte, kakšne cilje boste tam zasledovali. Neposredna prodaja vsaj na začetku verjetno ne bo uspešna, zato bo verjetno bolje razmišljati o prepoznavnosti, grajenju odnosa, pridobivanju povratnih informacij in podobnih mehkih ciljih.

Izberite tudi svoje ciljne skupine in jih na kratko opišite. Kasneje boste lahko s pomočjo analitike preverjali, kako dobro se načrt ujema z realnostjo, ciljne skupine pa bodo pomagale tudi pri oglaševanju.

Nenazadnje določite tudi, kdo v podjetju bo vpleten in kakšna bo njegova vloga, pa tudi, kako pogoste bodo objave na strani. Načrt naj bo v pisni obliki, da se lahko z njim seznanijo vsi sodelujoči, pa tudi morebitni novi člani ekipe.

 

2. Facebook ekipa

Morda boste na začetku edini član svoje Facebook ekipe. Če je le možno, pa priporočam, da ima več ljudi v podjetju dostop do urejanja Facebook strani, pa tudi znanje, da lahko to počno. Če ne drugega, pa zaradi odsotnosti. Večja ekipa pride prav tudi pri kakšnih izrednih dogodkih, ko se aktivnost v družbenih medijih poveča.

Pravzaprav bi lahko na vse sodelavce gledali kot na člane vaše Facebook ekipe. Že na začetku jih skušajte vključiti, da bodo sodelovali na vaši Facebook strani in kdaj dali kakšen predlog za izboljšavo ali pa idejo za objavo.

 

3. Prilagojena vsebina

Nekatera podjetja na svojih Facebook straneh objavljajo samo akcije, v nedogled ponavljajo iste vsebine in ignorirajo dejstvo, da nanje ni nobenega odziva. Namesto tega raje pomislite, zakaj je vaše občinstvo trenutno na Facebooku (recimo za zabavo, sprostitev, iz radovednosti) in pripravite vsebine glede na to. Delite z njimi kakšen simpatičen trenutek iz zakulisja, predstavite jim zanimiva dejstva, povezana z vašim poslom, preizkusite več tipov vsebin in spremljajte njihov odziv. Vmes je seveda lahko tudi kakšna akcija, še posebej, če je pripravljena prav za vaše privržence na Facebooku.

 

4. Redna aktivnost

Marsikoga skrbi, koliko časa bo porabil za objave na Facebook strani. Res je, da je dobro objaviti vsaj dve ali tri objave na teden (nekateri pravijo tudi eno na dan), toda na srečo lahko vsebine pripravite vnaprej in nastavite, kdaj se objavijo. Če se bojite, da bi vam zmanjkalo idej, pa poglejte te predloge.

Z odgovori na sporočila oz. objave uporabnikov oziroma komentarje je drugače. Nanje želimo odgovoriti čim prej, zagotovo pa v roku največ 24 ur.

 

5. Oglaševanje

Facebook filtrira vsebine, ki jih prikaže uporabnikom. Tisti, ki so »všečkali« vašo Facebook stran, že dolgo ne vidijo več vseh vaših objav. Raziskave kažejo, da objavo manjše Facebook strani (do 25.000 všečkov) vidi le dobrih 10 % njenih privržencev, za večje strani pa je delež še manjši.

Vse to pomeni, da brez oglaševanja na Facebooku najbrž ne bo šlo. Na začetku ga potrebujete, da zberete prve privržence, kasneje pa boste z njegovo pomočjo izboljšali vidnost pomembnih sporočil. Na srečo Facebook oglaševanje vsaj zaenkrat ni drago, če želite, pa ga lahko izvajate tudi sami.

 

6. Povezani kanali komuniciranja

Pišete blog? Ko pripravite nov zapis, objavite povezavo tudi na Facebook strani. V prostore, kjer so vaše stranke, namestite letake ali plakate, kjer jih povabite, naj všečkajo vašo Facebook stran. Podobno lahko storite tudi v vaših e-novicah in seveda na spletni strani. Če ste pripravili dobro vsebino, boste s povezovanjem različnih kanalov komuniciranja poskrbeli, da bo dosegla vaše občinstvo.

Bi dodali še kak dejavnik, ki prispeva k uspehu Facebook strani? Zapišite ga v komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja