Facebook načrt 101

Dandanes mora biti vsak podjetnik prisoten tudi na družbenih omrežjih. Na ugled vašega podjetja in posledično na prodajne rezultate vpliva tudi to, kako se predstavljate na npr. Facebook-u. Za večino je pisanje prispevkov za socialna omrežja velik napor, a s pravo strategijo je lahko zelo enostavno!

Pogosto vam ni potrebno investirati veliko denarja v oglaševanje, ampak lahko zgradite tudi brezplačno skupnost potencialnih kupcev.

Pripravite načrt

Najprej pripravite načrt vašega nastopa na družbenih omrežjih. Pri tem upoštevajte velikost vašega podjetja, vaše cilje in ciljno občinstvo in definirajte okvirni proračun, ki vam bo na voljo za oglaševanje.

Če šele začenjate, v prvih mesecih ne pričakujte večjega odziva. Pridobivanje občinstva (sledilcev) lahko traja dalj časa. Priporočam pa, da že na začetku razmislite, kdo so potencialni sledilci (kupci) ter kako jih boste pridobili. Družbena omrežja vam omogočajo t.i. social targeting, s katerim lahko dosežete občinstvo, ki se zanima prav za vaš tip izdelkov ali storitev. Vključite pa tudi nekaj idej za večjo prepoznavnost vaše blagovne znamke, saj vam bo to dolgoročno prineslo pozitivne poslovne rezultate.

Predstavite se

Ko končate s pripravo načrta, je čas za akcijo. Najprej ustvarite Facebook stran podjetja (ne navadnega Facebook profila). Stran podjetja vam bo omogočila veliko več opcij in več nadzora nad statistikami klikov, ogledov ipd.

Izkoristite vse prednosti sekcije About (o nas), ustvarite dobre gumbe s pozivom k akciji ter izberite unikatno URL ime.

Objavljajte vsebine

Vsebine, ki jih boste objavljali na svoji Facebook strani, bodo določale ali vam bodo ljudje z veseljem sledili in posledično kupovali vaše izdelke. Trenutno vam Facebook ponuja paleto različnih tipov objav: npr. tekstovne, slikovne in video objave. Izkoristite vse kar ponuja in stalno preverjajte, kaj deluje. A tudi če vam nek tip vsebine prinaša dobre rezultate, ne pozabite na ostale možnosti.

Nato izpostavite najbolj zanimive vsebine, jih boostajte, delite, ipd.

Oglašujte

Dejstvo je, da je zlata doba organskega prometa za nami in da bo za dosego sledilcev potrebno vse več plačati. A ne obupajte! Investicija v oglaševanje je pričakovana in če je oglaševanje izvedeno na pravi način, se vam bo hitro povrnila. Če boste pazljivo definirali ciljno publiko oglasa, pa bo tudi strošek manjši. Ceno na klik lahko zmanjšate z nekaj preprostimi triki.

Pri oglaševanju je najpomembnejše, da sledite poročilom o uspešnosti akcije. Uporabniški vmesnik je enostaven za uporabo in vam lahko pomaga pri dosegu in optimizaciji stroška oglaševanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja