Kako se izogniti morebitnim težavam ob menjavi glavne domene podjetja oz. spletne strani?

Današnji članek opisuje težavo, s katero so se srečali že mnogi lastniki spletnih strani.

Podjetje je leta uporabljalo domeno: na njej so imeli spletno stran, e-mail predale, navedena je bila na vseh letakih, reklamah, vizitkah, … Nato pa so se odločili domeno zamenjati. Razlog je bilo lahko preimenovanje podjetja, blagovne znamke ali le najdba nove, “lepše” domene. Zakupili so novo domeno, nato pa uredili vse potrebno: na spletni strani zamenjali glavno domeno, posodobili promocijske materiale ipd. Ko so v podjetju prejeli ponudbo za podaljšanje stare domene, so jo seveda ignorirali. Stare domene pač ne potrebujejo več … pa jo res ne?

Kaj vse gre lahko narobe, če stare domene ne podaljšate?

Na kratko: veliko. Ko domena poteče, pade v karanteno. Ta čas je na voljo za podaljšanje le staremu lastniku. A ko se karantena izteče, je domena spet na voljo za registracijo. Večino domenskih končnic lahko registrira kdorkoli: tudi vaša konkurenca ali neko kitajsko podjetje.

Prav to se je že več krat zgodilo našim strankam. Podjetje ni podaljšalo domene, zato jo je zakupila konkurenca. V nekem drugem primeru je domeno zakupil nov lastnik in nanjo postavil stran z neprimerno vsebino.

Težava nastane, ker staro domeno še vedno poznajo vsi, ki imajo vaše stare promocijske materiale, shranjen star e-mail naslov ali v brskalniku shranjeno povezavo do stare domene. Pa tudi Google pogosto še mesece hrani podatek, da je naslov spletne strani podjetja vaša stara domena. Lahko se torej zgodi, da bo ob iskanju vašega podjetja obiskovalec najprej našel vašo staro domeno – ki je sedaj v lasti konkurenta oziroma prikazuje xxx vsebino.

Reševanje težav, kadar domene ne podaljašate

Reševanje takih težav je mukotrpno. Dejstvo je, da v kolikor niste lastnik domene, Googla praktično ne morete prisiliti, da posodobi podatke stare domene (zahtevati ponovne indeksacije strani na stari domeni). Reševanje je torej omejeno na SEO optimizacijo nove domene in … čakanje. Nujen je tudi pregled vseh vaših spletnih vizitk in profilov ter ročno posodabljanje podatkov. Tudi tu lahko pride do težav, saj ste za kreiranje teh istih profilov pogosto uporabili e-mail na stari domeno. Krog je tako sklenjen: če želite posodobiti podatke, potrebujete dostop do stare domene.

Učite se iz napak drugih: za menjavo domene si vzemite vsaj leto dni

Podaljšanje domene stare približno 20 € letno (odvisno tudi od končnice). To pa ne bi smel biti strošek, ki ga vaše podjetje ne bi zmoglo. Menjavo domene uredite v naslednjem zaporedju:

  1. Podaljšajte staro domeno za vsaj eno leto!
  2. Poskrbite, da bo stran prikazana na novi domeni. Preimenujte glavno domeno na vašem paketu gostovanja, nato uredite nastavitve spletne strani, da se bo vaša nova stran prikazovala na novi domeni. Uredite tudi nastavitve spletnega odjemalca, da boste prejemali e-maile iz nove domene.
  3. Poskrbite, da bo vaša stara domena še naprej usmerjena na spletno stran oz. na novo domeno. Uredite preusmeritve iz starih URL naslovov na nove.
  4. Obvestite Google”! Pri menjavi domene si pomagajte z Google Search Console.
  5. Poskrbite za posodobitev promocijskih materialov, preglejte spletne profile, obvestite stranke, …
  6. Čez leto dni preverite stanje. Če vam je uspelo posodobiti vse povezave ter se med Google rezultati pojavlja le še nova domena, lahko staro domeno pustite poteči.

In predvsem: pravočasno se obrnite na našo tehnično ekipo

Ekipa Domence vam bo z veseljem pomagala urediti katero koli od zgoraj naštetih točk. A pomembno je, da se na nas obrnete pravočasno, preden staro domeno zakupi nekdo drug. Takrat vam žal tudi mi ne bomo mogli več veliko pomagati. Zato: podaljšajte domeno – strošek podaljšanja je minimalen v primerjavi s stroški, ki lahko nastanejo, če pride do prej opisanih težav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja