PRIMERJALNI TEST: Kako izbira gostovanja vpliva na hitrost spletne strani…

Če imate v lasti spletno stran ali pa ste kdaj “brskali” po spletu, potem veste, da hitrost nalaganja spletne strani ključno vpliva na uporabniško izkušnjo in prodajno uspešnost spletne trgovine.

Ravno s tem namenom smo pri Domenci izvedli primerjavo gostovanj, saj smo želeli ugotoviti in dokazati, kako lahko že izbira paketa gostovanja vpliva na čas nalaganja spletne strani.

To, kar smo ugotovili, vas zna presenetiti, zato predlagamo, da si kar pogledamo rezultate…

Kaj točno smo testirali?

Za test smo na paket spletnega gostovanja namestili spletno stran, ki jo poganja WordPress, ter spletno trgovino, ki jo poganja WooCommerce. V obeh primerih smo dodali še demo podatke (članki, izdelki, kategorije ipd.), zato da je bil test čim bolj podoben realnemu stanju. Obe spletni strani sta bili vzpostavljeni brez predpomnjenja ali drugih optimizacij. Skratka, stanje, ki za delovanje spletne strani ni idealno, a v praksi še vedno zelo pogosto.

Uporabili smo brezplačno oblikovno predlogo Ocean Press, na spletne strani uvozili besedila, slike in izdelke ter namestili in aktivirali nabor 13 najbolj pogosto uporabljenih vtičnikov:

 •     Akismet
 •     Contact Form 7
 •     Elementor
 •     Essential Addons For Elementor Lite
 •     Hello Dolly
 •     Jetpack
 •     Ocean Custom Sidebar
 •     Ocean Extra
 •     Ocean Social Sharing
 •     Templately
 •     UpdraftPlus
 •     WPForms Lite
 •     Yoast SEO

Delovanje obeh spletnih strani smo testirali s pomočjo orodja GTmetrix z lokacije v Londonu. Če bi testiranje izvedli z lokacije, ki je bližje Sloveniji, bi bili rezultati oz. hitrost nalaganja višji, a ker je bil namen testa primerjava med različnimi tipi gostovanja, to ni imelo večjega vpliva na rezultate.

Kako je potekalo testiranje?

Spletne strani smo najprej testirali na naših starejših paketih Neomejenega gostovanja (S, M in L), ki nudijo neomejeno prostora, delujejo na spletnem strežniku Apache in se tehnično med seboj razlikujejo po zmogljivostih sistemskih virov (število CPU jeder, količina pomnilnika in število sočasnih povezav).

Nato smo iste spletne strani preizkusili še na novih paketih novega Neomejenega MAX gostovanja (Max S, Max M, Max L), kjer se namesto Apache strežnika uporabi Litespeed strežnik.

Drugih razlik med paketi ni razen v tem, da uporabljajo drugo vrsto strežnika.

Za obe spletni mesti (WordPress in WordPress z Woocomerce) smo po prehodu na Litespeed strežnik nastavili še predpomnjenje z vtičnikom LSCache za WordPress.

Kako so se odrezali naši starejši paketi Neomejenega gostovanja?

Paket Neomejeni S

Na osnovnem paketu S je klasična spletna stran (WordPress) brez urejenega predpomnjenja na GTMetrix testu dosegla performančno oceno D. Čas prvega odziva strani (TTFB) je znašal 1,8 sekunde, čas prikaza strani (Largest Contentful Paint oz. LCP) pa 2,8 sekunde.

Tudi spletna trgovina (WooCommerce) je na paketu S dosegla performančno oceno D, čas prvega odziva strani (TTFB) je znašal 0,7 sekunde, čas prikaza strani (LCP) pa 2,8 sekunde. To pomeni, da se je spletna trgovina naložila celo hitreje kot navadna spletna stran.

Paket Neomejeni M

Že pri prehodu na paket M (24,99 € za 1. leto) sta obe spletni strani zabeležili veliko boljše ocene.

Dodatni sistemski viri so pripomogli, da je na paketu M spletna stran (WordPress) dosegla performančno oceno C. Čas prikaza strani (LCP) je znašal 2,8 sekunde (0,6 sekunde hitreje kot pri paketu S).

Pri spletni trgovini (WooCommerce) na paketu M je GTMetrix podal oceno B (na paketu S ocena D), celotna spletna stran pa se je naložila (Fully Loaded Time oz. FLT) v 2,1 sekunde (na paketu S 3,0 sekunde).

Paket Neomejeni L

Pri paketih deljenega gostovanja na Apache strežnikih sta se obe testirani spletni strani performančno najbolje odrezali na paketu L. Pri WordPress spletni strani se je čas prikaza strani (LCP) še dodatno znižal na 1,8 sekunde (2,8 sekunde na paketu S in 2,2 sekundi na paketu M).

Tudi WooCommerce trgovina je na paketu L na GTmetrix testu zabeležila oceno B, pri čemer je bil čas celotnega nalaganja strani (FLT) 1,9 sekunde (na paketu S 3,0 sekunde, na paketu M 2,1 sekunde).

Vidimo, da bolj zmogljiva paketa M in L dokazano pohitrita delovanje strani, pri čemer je največji skok viden ob prehodu s paketa S na paket M, ki predstavlja najboljše razmerje med vrednostjo in ceno pri navadnih neomejenih paketih.

Prehod na Neomejene MAX pakete z Litespeed

V želji, da našim strankam zagotovimo najboljše zmogljivosti in najhitrejše nalaganje spletnih strani, smo v septembru 2022 v našo ponudbo vključili Neomejene MAX pakete, kateri privzeto uporabljajo Litespeed strežnik. 

S  tem spletno gostovanje vzpostavimo na spletnem strežniku Litespeed, ki še dodatno pohitri delovanje spletnih strani, tako da so opazne razlike v hitrosti delovanja vidne že na najmanjšem paketu S.

V nadaljevanju bomo pokazali, kakšna je razlika, ko gostovanje vzpostavimo na Litespeed in v WordPress-u in WooCommerce-u vklopimo še predpomnjenje z vtičnikom LSCache za WordPress.

Rezultati za Neomejeno MAX gostovanje

Paket Neomejeni MAX S

Iskreno povedano so rezultati GTMetrix testa presenetili tudi nas. Tako spletna stran (WordPress) kot spletna trgovina (WooCommerce) sta pristali v zelenih številkah in si prislužili najvišjo oceno : )

WordPress spletna stran je po vklopu in konfiguraciji vtičnika LSCache za prvi odziv (TTFB) rabila le 128 milisekund, čas celotnega nalaganja strani (FLT) pa je znašal samo 1,4 sekunde.

V primerjavi z navadnim paketom S se je na paketu MAX S čas prvega odziva (TTFB) znižal za skoraj 0,8 s, čas celotnega nalaganja strani (FLT) pa za kar 2,7 sekunde!

Čas prvega odziva (TTFB) je izrazito padel tudi pri WooCommerce spletni trgovini, kjer je znašal samo 0,156 milisekund, čas prikaza strani (LCP) pa 1,1 sekunde (1,2 sekunde hitreje).

primerjava hitrosti paketov spletnega gostovanja z litespeed
Primerjava WordPress spletne strani z Woocomerce vtičnikom med paketi

Rezultati za pakete MAX M in MAX L so bili še nekoliko boljši od paketa MAX S, saj paketa nudita več procesorskih jeder in RAM-a.

Povzetek

Če ste pravilno spremljali zgornje rezultate, ste razbrali zelo jasno sporočilo…

Boljši kot je paket, hitreje se naloži spletna stran. Poleg tega pa gostovanje na Litespeed strežniku še dodatno pohitri nalaganje spletne strani.

V primeru paketa MAX S, ki uporablja LiteSpeed tehnologijo, se spletna stran v celoti naloži (FLT) v pičle 1,4 sekunde, medtem ko je brez LiteSpeed tehnologije ta čas znašal 4,1 sekunde, kar se zagotovo pozna tako na uporabniški izkušnji… kot tudi na sami prodaji.

Če ste že 100% prepričani, da je ta LiteSpeed strežnik nekaj, kar morate imeti, potem si še danes izberite enega izmed naših najbolje prodajanih Neomejenih MAX gostovanj oziroma si (v primeru, da ste aktivna spletna trgovina ali spletna stran z res veliko obiska) privoščite svoje Hiper gostovanje.

V primeru, da pa bi radi Domenco in svoje novo gostovanje zapeljali na brezplačno 30-dnevno testno “vožnjo” brez obveznosti in drobnega tiska, pa sledite navodilom na tej povezavi ali pa nam pišite na info@domenca.com oziroma nas pokličite na 04 58 35 444.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja